Kurczak po żydowsku

4.49 (141 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Sposób na soczystego kotlecika z piersi kurczaka

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    Marynata:
    4 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/ 2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    2 jajka
    mąka do obtaczania
    olej do smażenia
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Kurczak po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać czosnek i drobno posiekać. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty.
  • 2. Pierś opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze płaty i delikatnie rozbić. Przełożyć do marynaty i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
  • 3. Jajka wpić do głębokiego talerza, roztrzepać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Kawałki piersi zamaczać w jajku i obtaczać w mące. Kotleciki smażyć na złoty kolor z obu stron, osączyć z tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować