Cukinie po żydowsku

4.49 (150 ocen)

Są wynikiem eksperymentu - w ten sam sposób robię przetwory z ogórków. Cukinie tak nam posmakowały, że w tym roku posadziłam własne i robię ich większą ilość.

Składniki:

  • na cztery słoiki po 650ml i dwa po 500ml:

    5 dużych cukinii

    Do każdego słoika:

    ćwiartka cebuli
    kilka plasterków marchewki
    3 listki selera

    Zalewa:

    2 szklanki zimnej wody
    2 szklanki octu 10%
    2,5 szkl cukru
    4 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinie po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i marchewki obieramy. Cukinie myjemy i w łupinach kroimy w cienkie plasterki lub w półplasterki.
  • Liście selera, marchewka i ćwiartka cebuli 2. Na dnie każdego słoika układamy ćwiartkę cebuli, kilka plasterków marchewki i 3 listki selera.
  • Cukinia już w słoiku 3. Następnie ciasno układamy plasterki cukinii.
  • 4. Składniki zalewy mieszamy razem do całkowitego rozpuszczenia cukru i soli i napełniamy nią słoiki. Dno dużego garnka wykładamy gazetą, układamy słoiki i zalewamy je wodą, tak by całkowicie pokryła wieczka. Pasteryzujemy ok. 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Porady

Amatorzy mniej kwaśnych smaków mogą zmniejszyć nieco ilość octu w zalewie i dodać więcej wody. Marchew w przepisie można pominąć – dodajemy ją głównie dla koloru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować