Ciasto amoniakowe ze śliwkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto - jeśli wyjdzie za suche i się rozlatuje można dodać więcej jogurtu albo dodatkowe jajko a jak za mokre to trochę podsypać mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na dwie części jedną większą oraz jedną mniejszą. Większą rozwałkowujemy i wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w nagrzanym piekarniku 10 min w temp. 180 stopni. Na podpieczony spód kładziemy połówki śliwek pozbawionych pestek i osypujemy borówkami. Wierzch śliwek posypujemy cukrem a z pozostałą mniejszą część rozwałkowujemy i tniemy na paseczki które układamy po ukosie w formę kratki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy jakieś 45 - 50 min. tak by ciasto przybrało ładny słomkowy - złoty kolor. ( czas pieczenia zależy od piekarników jakie mamy i użytej blaszki ). Upieczone ciasto wyciągam do przestygnięcia a gdy przestygnie to obficie posypuję wierzch cukrem pudrem.
Komentarze