Żurek zapiekany

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Coś naprawdę dobrego. Danie które robimy bardzo często w naszych domach podane trochę inaczej. Zapraszam

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki
    1/2 marchewki
    1 średnia mała cebula
    2 ząbki czosnku
    2 białe kiełbasy surowe
    1/2 opakowania barszczu białego lub żurku
    200-250 ml wody
    Majeranek
    Jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Żurek zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę obieramy z jelit i rozdrabniamy.Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki oraz marchewkę myjemy obieramy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w piórka. Na spód formy w tym przypadku małej keksówki układamy ziemniaki na to marchew cebulę czosnek i białą kiełbasę wszystko przykrywamy ponownie ziemniakami marchewką cebulą oraz czosnkiem. Do miski dodajemy wodę pół opakowania zupy w proszku i mieszamy. Zalewamy foremkę przygotowaną mieszanką tak żeby była na równi z ziemniakami może ciut wiecej. Posypujemy majerankiem dość obficie. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180st. Pieczemy 40-50 minut po czym ściągamy folię i zapiekany jeszcze 10 minut. Zapiekankę kroimy na mniejsze porcje podajemy na talerzu głębokim z gotowanym jajkiem i koniecznie rzeżucha. SMACZNEGO

Porady

Kiełbasy można dodać mniej lub więcej jak tam kto lubi. Żurek można zamienić na barszcz biały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować