Żurek z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego dodałam jajko, pokrojoną w drobną koskę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz - wymieszałam. Następnie dodałam ok 3 łyżki tartej bułki - ponownie wymieszałam. Z wyrobionej masy uturlałam malę klopsiki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
W 3 l garnku zagotowałam ok 2 l wody. Gdy woda zaczęła wrzeć włożyłam do niej klopsiki. Dodałam 5 liści laurowych, 4 ziela angielsie, łyżeczkę soli i kilka kulek pieprzu prawdziwego, 2 - 3 łyżki majeranku. Gotowałam ok 20 minut na małym ogniu. Po 20- u minutach wlałam 1/2 l zakwasu domowego, przecisnełam ząbek czosnku, dosmaczyłam solą - zagotowałam. Żurek podałam z ugotowanymi, okraszonymi ziemniakami
Komentarze