Zupa ziemniaczano - porowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko połączyć z jajem, przyprawami, posiekaną drobniutko cebulą, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować małe kuleczki, obtaczać w mące, wrzucać na osolony wrzątek (około 1,5 litra), gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, około 15 minut, wyjąć na talerzyk,.
Ziemniaki pokroić w kostkę, Pora ( optymalnie tylko białą część) w półtalarki. Ziemniaki zalać gorącym bulionem.
Pora wrzucić na rozgrzany olej razem z czosnkiem, przesmażyć krótko, wrzucić do ziemniaków, gotować do miękkości ziemniaków.
Po około 5 minutach od zagotowania warzyw dodać pokrojone w cząstki pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), podsmażoną kiełbasę, sól i pieprz, gotować około 10 minut, następnie dodać majeranek, wrzucić pulpeciki, gotować jeszcze przez chwilkę. Na talerzach posypać natką pietruszki lub koperkiem.
Komentarze