Zupa ziemniaczana z selerem naciowym i baleronem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dość nietypowa propozycja tradycyjnej zupy ziemniaczanej

  • 60 min

Składniki:

  • 4 plasterki drobno pokrojonego baleronu
    2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
    1 posiekana cebula
    3 ząbki wyciśniętego czosnku
    6 - 8 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    olej
    3 łyżki mąki pszennej
    250 ml śmietany do zupy
    3 łyżeczki mieszanki ziół transylwańskich
    3 kostki drobiowe
    4 łyżki masła
    woda
    sól i pieprz do smaku
    świeży koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczana z selerem naciowym i baleronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu podsmażamy baleron. Zdejmujemy go z patelni i odkładamy.
    Następnie w rondlu podsmażamy selera i cebulę, aż ta się lekko zeszkli. Dodajemy czosnek i podsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i lekko je podsmażamy około 5 minut. Dodajemy baleron podlewamy wodą następnie dodajemy kostki rosołowe. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
    Na patelni stapiamy masło stale mieszając dodajemy mąkę. Gotujemy przez ok 2 minuty. Mieszając, dodajemy śmietanę i zioła. Gotujemy, stale mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy do mieszaniny ze śmietaną łyżkę wazową gorącego płynu aby go zahartować, następnie całość wlewamy do ziemniaków. Doprawiamy do smaku,m posypujemy koperkiem i podajemy.

Porady

Jeśli chcemy możemy pominąć suszone zioła i dodać świeży estragon i kolendrę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować