Zupa ziemniaczana z selerem naciowym i baleronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu podsmażamy baleron. Zdejmujemy go z patelni i odkładamy.
Następnie w rondlu podsmażamy selera i cebulę, aż ta się lekko zeszkli. Dodajemy czosnek i podsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i lekko je podsmażamy około 5 minut. Dodajemy baleron podlewamy wodą następnie dodajemy kostki rosołowe. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
Na patelni stapiamy masło stale mieszając dodajemy mąkę. Gotujemy przez ok 2 minuty. Mieszając, dodajemy śmietanę i zioła. Gotujemy, stale mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy do mieszaniny ze śmietaną łyżkę wazową gorącego płynu aby go zahartować, następnie całość wlewamy do ziemniaków. Doprawiamy do smaku,m posypujemy koperkiem i podajemy.
Porady
Jeśli chcemy możemy pominąć suszone zioła i dodać świeży estragon i kolendrę.
Komentarze