Zupa z suszonych śliwek

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Dawniej przygotowywała ją moja teściowa. Z biegiem czasu i ja wprowadziłam tę potrawę do domowego menu.

Składniki:

  • ● 20 dag suszonych śliwek
    ● łyżka śmietany
    ● cukier
    ● kwasek cytrynowy
    Kluski kładzione:
    ● 50 dag mąki
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z suszonych śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki moczymy
    2 godziny w 1 l wody.
  • 2. mąki, 1/2 łyżeczki
    soli i ciepłej wody zagniatamy
    ciasto.
    Porcje ciasta kładziemy
    łyżką na osolony wrzątek.
    Gotujemy 10 minut. Odcedzamy.
  • 3. Śliwki gotujemy 10 minut w tej
    samej wodzie, w której się moczyły.
    Wkładamy kluski. Doprawiamy
    cukrem i kwaskiem cytrynowym.
    Zabielamy śmietaną.

Porady

Do zupy możemy podać pokrojone w plasterki i usmażone na boczku ziemniaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppk 01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować