Zupa z suszonych śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki wrzucamy do garnka, zalewamy litrem zimnej wody, dodajemy goździk. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut.
2.Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy łyżkę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, mąkę. Mieszamy ciasto. Jeśli jest zbyt gęstę możemy dodać odrobinę wody.
3.Z zupy wyjmujemy goździka i śliwki.
4.Ciasto wlewamy po łyżce do zupy. Mieszajmy od czasu do czasu, by kluski odkleiły się od dna. Gdy ciasto się skończy gotujemy zupę z kluskami jeszcze 10 minut.
5.Z zupy wyjmujemy kilka klusek. Odłożone wcześniej śliwki dzielimy na dwie części. Jedną część kroimy na ćwiartki i wrzucamy do zupy, a drugą część miksujemy razem z wyjętymi kluskami. Dodajemy do zupy.
6.Do zupy dodajemy 2 łyżki cukru ( można więcej), gotujemy jeszcze 5 minut i gorącą podajemy.
Komentarze