Zupa z soczewicą, ziołami i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zazwyczaj zupy z soczewicą przygotowuję na ostro, ale tym razem postawiłam na łagodny smak i o dziwo ta wersja przypadła mi bardzo do gustu, może zasmakuje i Wam?

  • 45 min

Składniki:

  • 1-1,5 litra rosołu
    1-2 marchewki
    1 puszka soczewicy
    2 ziemniaki
    1 cebula
    200 gram kiełbasy
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany
    1 gałązka rozmarynu
    1 gałązka tymianku
    1 gałązka szałwii
    Sok z ¼ cytryny
    Sól, pieprz
    1 łyżka masła
    ½ bagietki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicą, ziołami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół przelewamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostki ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę i gotujemy około 15-20 minut na wolnym ogniu.

    Na patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojoną w piórka cebulę – odstawiamy do przestygnięcia.

    Bagietkę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na maśle – odstawiamy. Kiedy marchewka i ziemniaki w zupie zmiękną dodajemy przesmażoną cebulę z kiełbasą, odcedzoną soczewicę i pokrojony w plasterki czosnek.

    Zioła związujemy nitką tworząc bukiecik i dodajemy do zupy – gotujemy wszystko na wolnym ogniu 15 minut. Do zupy dodajemy sok z cytryny i śmietanę, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem i serwujemy gorącą z przygotowanymi wcześniej grzankami, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kiełbasa Marchewka Soczewica Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować