Zupa z soczewicą i kiełbasą

4.5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To pożywna, aromatyczna zupa. Jest idealna kiedy na dworze robi się trochę chłodniej, bo wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy. Poza tym zupa jest prosta w przygotowaniu, ale genialna w połączeniu składników.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    0,3-0,4 kg kiełbasy śląskiej
    2-3 ziemniaki
    2 małe marchewki
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    Sól, pieprz
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    2-3 ziarenka pieprzu
    1-2 liście laurowe
    Majeranek
    Oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa pomidorowa Zupa jarzynowa

Zupa z soczewicą i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew, cebulę obrać.
    W garnku zagotować około półtorej litra wody, dodać pokrojone w plasterki marchewki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe, sól oraz pieprz i chwilę pogotować.
    Na rozgrzanej patelni, z odrobiną oliwy, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki, a po chwili dodać pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć i przełożyć do garnka. Następnie dodać soczewicę, gotować aż zmięknie.
    Na koniec dodać przecier pomidorowy i zamieszać, zupę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować