To pożywna, aromatyczna zupa. Jest idealna kiedy na dworze robi się trochę chłodniej, bo wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy. Poza tym zupa jest prosta w przygotowaniu, ale genialna w połączeniu składników.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
0,3-0,4 kg kiełbasy śląskiej
2-3 ziemniaki
2 małe marchewki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
Sól, pieprz
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 ziarenka pieprzu
1-2 liście laurowe
Majeranek
Oliwa
Zupa z soczewicą i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchew, cebulę obrać.
W garnku zagotować około półtorej litra wody, dodać pokrojone w plasterki marchewki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe, sól oraz pieprz i chwilę pogotować.
Na rozgrzanej patelni, z odrobiną oliwy, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki, a po chwili dodać pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć i przełożyć do garnka. Następnie dodać soczewicę, gotować aż zmięknie.
Na koniec dodać przecier pomidorowy i zamieszać, zupę doprawić do smaku.
Komentarze