Zupa z muchomorów

4.49 (172 ocen)

  • 15 min

Tak tak dobrze przeczytane....z muchomorów.Będąc na grzybach nazbierałam moje ulubione "panienki" z myślą o barszczyku.Okazało się że moja "panienka" to muchomor rdzawobrązowy.Grzyb jadalny.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na barszcz;
    Barszcz zarabiamy na ok. 48 godzin wcześniej.

    2 łyżki mąki żytniej
    ząbek czosnku
    skórka chleba razowego
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    3-4 ziarnka pieprzu czarnego
    szklanka letniej przegotowanej wody
    Składniki na zupę :

    200 g gołąbka szarego i muchomora rdzawobrązowego
    2 kostki grzybowe
    4 duże ziemniaki
    1 ząbek czosnku
    1 liść laurowy
    wyżej zarobiony barszcz
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z muchomorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z muchomora-barszcz 1. Wszystkie składniki barszczu wymieszać w słoiku, przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 48 godzin aby barszcz ukisł.
    Po tym czasie barszcze przecedzić.
  • Zupa z muchomora 2. Grzyby oczyścić, obrać i umyć.
    Wstępnie obgotować, odcedzić.
    Zalać grzyby ok.1,5 litra wody, wrzucić kostki rosołowe, liść laurowy i czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Gotować do miękkości ziemniaków a następnie zaprawić zupę barszczem, zagotować i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Porady

Jeśli mi nie wierzycie sprawdźcie w leksykonie grzybów. Ja byłam w ubiegłą niedzielę na wystawie grzybów i tam tez widziałam że muchomor rdzawobrązowy jest jadalny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować