Zupa z golonki

4.5 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo syta zupa z golonki wieprzowej na bazie piwa to jest to co polubisz. Przygotowana ala flaki z dodatkiem warzyw. Spróbuj przekonaj się.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 golonka wieprzowa
    • 4 łyżki masła
    • 100 ml piwa
    • 1 cebula
    • 100 g boczku wędzonego
    • 1 duża pietruszka
    • 2 marchewki
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki Vegety
    • Sól
    • Pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z golonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Golonkę myję, przekładam do garnka i gotuję. Po zagotowaniu zbieram szumy, doprawiam Vegetą. Gotuję do chwili, kiedy mięso będzie miękkie. Następnie wyjmuję z wywaru golonkę, zdejmuję skórę a mięso kroję w paseczki.
    Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na dwóch łyżkach masła w garnku.
    Do cebuli dodaję pokrojony boczek w kostkę oraz obraną pietruszkę, marchew, również pokrojone w kostkę. Smażę warzywa mieszając około dziesięciu minut, podlewam piwem oraz bulionem rosołowym z gotowania golonki. Gotuję aż warzywa zmiękną.
  • mięso 2. Na koniec dodaję mięso z golonki i zagęszczam zupę zasmażką. Masło rozpuszczam na patelni, wsypuję mąkę, mieszam i dolewam wywar rosołowy, mieszając żeby nie powstały grudki. Następnie wlewam do zupy i gotuję do chwili zagotowania.
  • zupa 3. Zupa gotowa, podaję z pieczywem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować