Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotowuję z mięsem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gałązkami lubczyku. Obrane warzywa ścieram na grubej tarce, dorzucam do garnka. Gdy się podgotują 5 minut, dodaję soczewicę, wstępnie doprawiam zupę solą i pieprzem. Gotuję 10 minut. Dodaję pokrojone na małe kawałki pomidory, gotuję kolejne 10 minut. Wyjmuję gałązki lubczyku, wsypuję makaron i na małym ogniu gotuję aż będzie zupełnie miękki. Odrobinę zagęszczam zupę - łyżeczkę mąki mieszam z kilkoma łyżkami przestudzonego płynu z garnka, po czym wlewam zawiesinę do całości i jeszcze przez chwilę podgrzewam. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę. Doprawiam zupę kilkoma łyżkami sosu Worcester (octu winnego) oraz solą i pieprzem. Kroję mięso na drobne kawałki, żeby było w każdej porcji zupy.
Komentarze