ZUPA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I POMIDORAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zawiesista, aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesień!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 2 litry wody
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    2 gałązki świeżego lubczyku
    2 kotlety schabowe z kością (może być inne mięso)
    2 spore marchewki
    2 spore pietruszki
    pół średniego selera
    2 duże, soczyste pomidory malinowe
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
    0,5 - 0,75 szklanki makaronu orzo (użyłam pełnoziarnistego)
    kilka łyżek sosu Worcester lub octu z czerwonego wina
    ewentualnie 1 łyżeczka maki pszennej
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowuję z mięsem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gałązkami lubczyku. Obrane warzywa ścieram na grubej tarce, dorzucam do garnka. Gdy się podgotują 5 minut, dodaję soczewicę, wstępnie doprawiam zupę solą i pieprzem. Gotuję 10 minut. Dodaję pokrojone na małe kawałki pomidory, gotuję kolejne 10 minut. Wyjmuję gałązki lubczyku, wsypuję makaron i na małym ogniu gotuję aż będzie zupełnie miękki. Odrobinę zagęszczam zupę - łyżeczkę mąki mieszam z kilkoma łyżkami przestudzonego płynu z garnka, po czym wlewam zawiesinę do całości i jeszcze przez chwilę podgrzewam. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę. Doprawiam zupę kilkoma łyżkami sosu Worcester (octu winnego) oraz solą i pieprzem. Kroję mięso na drobne kawałki, żeby było w każdej porcji zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować