Zupa z czarnych jagód

4.5 (169 ocen)

  • 15 min

Lekka zupa owocowa na upalne dni; na przyjęcie w ogrodzie; na podwieczorek.

  • 15 min

Składniki:

  • 5 szklanek wody
    3 szklanki czarnych jagód
    3 łyżki cukru
    1 szklanka czerwonego wina (najlepiej półwytrawne lub słodkie)
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu (waniliowy lub śmietankowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czarnych jagód - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 5 szklanek wody wsypujemy cukier. Gdy się zagotuje, wlewamy rozprowadzoną w 3 łyżkach wody mąkę ziemniaczaną lub budyń. Tak trzymamy na ogniu 3 minuty.
  • 2. Wrzucamy jagody, wlewamy wino i trzymamy na ogniu ok 30 sekund. Zestawiamy z ognia.
  • 3. Podajemy dobrze wychłodzoną, z makaronem lub - bardziej wykwintnie - z małymi bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować