Galaretka z czarnych jagód

5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Nie ma jak domowej roboty konfitura jagodowa do tego bułeczka z masełkiem i kubek gorącej kawy inki... Pycha!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 kg czarnych jagód
    6 łyżek wody
    1.60 kg cukru
    3 łyżki świeżo wycisniętego soku z grejpfruta
    1 konfiturex
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Galaretka z czarnych jagód - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotujemy jagody 1. Jagody umyć ,przebrać ,wrzucić do garnka z grubym dnem,podlać wodą wsypać cukier i torebkę konfitureksu gotować na małym ogniu ciągle mieszając uważać aby jagody nie przywarły do garnka. Gotować tak kilkanaście minut,odstawić.
  • galaretkę zamykamy w słoiczkach 2. Nastepnego dnia znów zagotować wlać sok z grejpfruta ,pogotować razem minutę i włożyc do czystych małych i wyparzonych słoiczków gorące natychmiast zakrecać ,odwrócić słoiczki do góry dnem okrecic w gruby koc i zostawić do nastepnego dnia.Po czym wyjąć z koca ,sprawdzić czy zakrętki sie zassały i wynieść do spiżarki. Na zimę idealne!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować