Dżem z leśnych jagód

4.9 (200 ocen)

  • 40 min

Dżem jagodowy przygotowany z własnoręcznie zebranych owoców cieszy zimą chyba najbardziej. Pobyt na łonie natury w połączeniu ze zbiorem tych pysznych owoców to idealny sposób na spędzenie czasu z dziećmi.

  • 40 min

Składniki:

  • 6 szkl jagód
    1,5 szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.9 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z leśnych jagód - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przebrane jagody płuczemy na durszlaku i delikatnie odsączamy. Przesypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i ustawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, następnie przez 20 minut gotujemy. Od czasu do czasu potrząsamy garnkiem. Gorący dżem przekładamy do naszykowanych wcześniej słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy w 85 stopniach przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować