Dżem z leśnych czarnych jagód z rumem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Skarby natury szanujmy. Nie tylko smaczne, ale ile pomagały finansowo wielu wartościowym osobom. Nie wszyscy pamiętają.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg jagód
    250 g cukru
    3 łyżki rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z leśnych czarnych jagód z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem z leśnych czarnych jagód z rumem 1. Jagody opłukałem i dobrze osączyłem na sicie. Dodałem cukier (250 g) i odstawiłem na pół godziny, Następnie smażyłem na wolnym ogniu, aż dżem zgęstniał. Dodałem 3 łyżki rumu i wymieszałem. Gorący dżem przełożyłem do wyparzonych słoików. Słoiki zamknąłem, pasteryzowałem 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować