Dżem z leśnych czarnych jagód z rumem

  • wyświetlono: 166 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Skarby natury szanujmy. Nie tylko smaczne, ale ile pomagały finansowo wielu wartościowym osobom. Nie wszyscy pamiętają.

DSC_1166
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1 kg jagód
250 g cukru
3 łyżki rumu

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z leśnych czarnych jagód z rumem

  • Dżem z leśnych czarnych jagód z rumem1. Jagody opłukałem i dobrze osączyłem na sicie. Dodałem cukier (250 g) i odstawiłem na pół godziny, Następnie smażyłem na wolnym ogniu, aż dżem zgęstniał. Dodałem 3 łyżki rumu i wymieszałem. Gorący dżem przełożyłem do wyparzonych słoików. Słoiki zamknąłem, pasteryzowałem 20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śniadaniedla dzieciPrzetworysmak lata

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: bogusia82

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki często...

Dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: Goszka

Dżem z czarnej porzeczki

Dżemik jest bardzo prosty i tylko...

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

Dodane przez: Kloruś

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

Pomysł na tą konfiturę zrodził...

Dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: czekoladka

Dżem z czarnej porzeczki

Przepis jest bardzo prosty, a dżem...

Dżem z czarnej porzeczki z jabłkami

Dodane przez: Skotka

Dżem z czarnej porzeczki z jabłkami

Pyszny, aromatyczny dżem. Idealny...

image-105bk2s

Dodane przez: Mniam1

Dżem z leśnych jeżyn

Niezwykle smaczny dżem z aromatycznych,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE