Jeszcze jest smaczna botwinka więc proponuję zupę o kokosowym posmaku.
40 min
Składniki:
Dla 2 - osób
ziemniaki ugotowane młode 4-5 sztuk
pierś z kurczaka ugotowana na parze z lubczykiem 100-120 g
lubczyk świeży 2-3 listki
woda z gotowania ziemniaków 200 ml
woda spod gotawania piersi 300 ml
napój mleczny kokosowy mullermilch 120 ml
pieprz cytrynowy ok. 1 łyżka
sól ziołowa do smaku
kwasek cytrynowy do smaku
botwina liście 35-40 g
oliwa z oliwek 1 łyżka
mąka pszenna 1 ,5-2 łyżeczki
Zupa z botwinki o smaku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Po ugotowaniu młodych ziemniaków , przelewamy je na sitko , zachowując wodę.
Po ugotowaniu piersi z lubczykiem nad parą , zostawiamy wodę z dolnego pojemnika. Jest ona pełna smaku i aromatu.
Listki botwinki siekamy , posypujemy 1 łyżeczką pieprzu i odrobiną soli ziołowej.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy i szybko przesmażamy botwinkę.
Następnie dolewamy wodę z ziemniaków i spod piersi. Tej drugiej zostawiamy około 50 ml i mieszamy ją z mąką.
Ziemniaki kroimy na cztery części , piersi na ok. 3 cm kawałki.
Do gotującej się botwiny dodajemy zahartowaną rozrobioną mąkę , mieszamy , potem dodajemy ziemniaki i mięso do podgrzania się.
Doprawiamy pieprzem i kwaskiem cytrynowym , ew. solą ziołową.
Wyłączamy palnik i wlewamy napó mleczno-kokosowy. Dokładnie mieszamy i podajemy.
Doskonały smak gwarantowany.
W wersji z jogurtem nie dodajemy kwasku cytrynowego i napoju kokosowego.
Zmniejszamy też ilość pieprzu i soli ( pamiętajmy że woda po ziemniakach jest już słona).
Smacznego.
Komentarze