Zupa warzywna z grzybami i soczewicą

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolejna zupa z serii czyszczenie lodówki. Wyszła wyśmienita, pełna smaku…a te grzyby

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 marchew
    1 pietruszka
    1 kawałek selera
    200 g kalafiora
    3 ziemniaki średniej wielkości
    4-5 podgrzybków
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    1/2 pomidorów krojonych z puszki wraz z zalewą
    1/2 szklanki passaty pomidorowej
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    1/2 strąka czerwonej papryki
    1 mała puszka soczewicy
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa warzywna z grzybami i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa warzywna z grzybami i soczewicą 1. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa i grzyby dusimy na maśle przez 10 min, następnie wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory i passatę. Wsypujemy łyżeczkę suszonego lubczyku, lekko oprószamy solą i pieprzem, zalewamy wrzątkiem (1,5 l). Po kwadransie dodajemy pokrojona paprykę, soczewicę wraz z zalewą, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki, możemy ją dodać pod koniec gotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować