Zupa serowa z gąskami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu ugotować w osolonej wodzie do miękkości,przestudzić i pokroić w małe kawałki./wywar zachować/
Wywar mięsny zagotować,dodać serki topione i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do czasu ich rozpuszczenia.
2.Grzyby oczyścić,umyć,pokroić w mniejsze kawałki,zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu 1 min.odcedzić i przelać przez sito zimną wodą Cebulę pokroić w drobną kostkę,bazylię posiekać.
3.Na patelni rozgrzać łyżkę masła,włożyć pokrojone mięso,smażyć do czasu odparowania wody,dodać cebulę i smażyć do czasu jej zeszklenia.
4.Dodać odgotowane grzyby i smażyć do lekkiego zrumienienia się składników.Przyprawić do smaku przyprawami,wsypać bazylię i rozmaryn,wymieszać.
5.Do wywaru z serkami dodać usmażone grzyby,całość gotować około 7 min. cały czas delikatnie mieszając,ewentualnie przyprawić do smaku.
6.Na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła,dodać pokrojony w drobną kostkę chleb,wsypać zioła prowansalskie i smażyć mieszając do czasu zrumienienia chleba.
7.Gotową zupę wylać na talerze,wsypać po 2 łyżki usmażonego chleba,ozdobić listkami bazylii i rozmarynem.
Porady
Podawać jako pierwsze danie,lub jako dodatek do naleśników i klusek śląskich z grzybami.
Komentarze