Zupa pomidorowa z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
Krok 1
Gotujemy ½ szklanki ryżu wg przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Kroimy cukinię w plasterki i posypujemy solą na 10 min, przepłukujemy i układamy w piekarniku na 15 min aby się lekko przyrumieniła. Wyciągamy i odkładamy.
Krok 3
Zalewamy pomidory wrzątkiem na 5 min aby łatwiej ściągnąć skórkę. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy aż pomidory zmiękną i miksujemy na gładką masę.
Krok 4
Na patelni dusimy na maśle pokrojony por (biała i zielona cześć) i dodajemy do zmiksowanych pomidorów razem z upieczoną cukinią i przyprawami.
Następnie wrzucamy krewetki (przepłukane wrzątkiem) i gotujemy całość 15 min na wolnym ogniu aż wszystkie składniki się ładnie połączą i przejdą smakami.
Na końcu dodajemy ½ szklanki ugotowanego wcześniej ryżu na sypko
Krok 5
Zupę nakładamy na talerze, dekorujemy łyżką jogurtu lub śmietany oraz drobno pokrojoną kolendrą.
Komentarze