Tarta z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie spodu tarty
Krok 1
Mieszamy w misce mąkę, cukier, sól, masło pokrojone w kostkę aby wszystkie składniki się połączyły tak jak się robi kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka i wodę. Zagniatamy i robimy kulę, którą zawijamy w aluminium lub wkładamy do woreczka foliowego. Tak przygotowane zostawiamy w lodówce na ok 1 godz. aby się schłodziło.
Krok 2
Wylepiamy ciastem dno i boki formy do tarty lub tortownice (25 cm średnicy),
chłodzimy kolejne 20 min. Przykrywamy papierem do pieczenia (na wierzch można posypać groch lub fasolę aby ciasto nie urosło i zachowało kształt). Pieczemy 30 min w 180*C, zdejmujemy pergamin i groch lub fasolę i jeszcze przypiekamy 10 min na złoty kolor.
2.Wykonanie nadzienia
Krok 1
Miksujemy wszystkie składniki na nadzienie oprócz jagód
Krok 2
Na spód podpieczonej tarty wysypujemy jagody, zalewamy przygotowanym nadzieniem i wkładamy do piekarnika (180*C) na 35 min.
Krok 3
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy pozostałymi jagodami oraz przybieramy listkami mięty.
Porady
Mąka orkiszowa jest dużo zdrowsza i nadaje orzechowy smak ciasta
Komentarze