Salsa pomidorowo paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1. Pieczemy paprykę w całości w mocno nagrzanym piekarniku (200*C)
przez 20min. W tym samym czasie kroimy bakłażana lub cukinie na grube plastry, przekładamy na sitko i solimy. Odkładamy na czas pieczenia papryki.
Krok. 2. Zalewamy wrzątkiem pomidory na 10 min,
Krok. 3. Na głębokiej patelni lub garnku o grubym dnie, rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno pokrojoną cebulę na złoto, na końcu dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku
2.Krok 4. Paprykę studzimy a do piekarnika wkładamy przepłukany z soli bakłażan lub cukinie i rozkładamy na kratce. Pieczemy 10-15 min.
W tym czasie obieramy ze skórki pomidory, kroimy i dodajemy do garnka z usmażoną wcześniej cebulą i czosnkiem. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Dusimy pomidory ok 10 min aż powstanie jednolity sos (możemy je zmiksować).
3.Krok 5. Wystudzona paprykę czyścimy z gniazd nasiennych oraz usuwamy skórkę (po upieczeniu powinna dać się łatwo ciągnąć). i drobno kroimy razem z podpieczonym bakłażanem lub cukinią. Dodajemy do sosu pomidorowego. Na końcu dodajemy pikantną papryczkę drobno pokrojoną, szczyptę cukru, sól i pieprz do smaku oraz świeżą bazylię.
Krok 6. Studzimy aby smaki się przegryzły.
Porady
doskonała domowej roboty salsa pasuje do nachos, naleśników itp.
Komentarze