Zupa paprykowa z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Strąki papryki umyj, ułóż na blasze w piekarniku. Piecz 15 minut w temperaturze 180oC. Wyjmij, włóż do foliowego woreczka i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie pomidory ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pomidorów pokrój w półplaaterki.
2.W dużym rondlu rozgrzej olej. Obrane cebule drobno poszatkuj. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz, zrumień. Dodaj obrane i pokrojone strąki papryki. Całość duś na małym ogniu ok. 3 minuty. Dodaj pomidory, zalej bulionem. Gotuj 20 minut, a następnie zmiksuj na krem.
3.Mozzarellę pokrój w kostkę, wrzuć do gorącej zupy. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Podawaj z grzankami z tostów.
Komentarze