Zupa paprykowa

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Pyszna i oryginalna zupa dla fanów papryki. Jest prosta w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej),
    3 średniej wielkości ziemniaki,
    2 czerwone papryki,
    1 średnia cebula,
    20 dkg boczku wędzonego,
    1 papryka marynowana
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    śmietana lub jogurt naturalny
    przyprawa typu vegeta (d0 smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie warzywnym.
  • 2. Paprykę (świeżą i marynowaną), cebulę oraz boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
  • 3. Podsmażone papryki, cebulę i boczek łączymy z bulionem i ugotowanymi ziemniakami. Gotujemy jeszcze kilka minut.
  • 4. Na końcu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Doprawiamy zupę do smaku przyprawą typu vegeta. Przed podaniem dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny (wg uznania).

Porady

Zupa świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi (przygotowuję je z lekko czerstwego chleba podsmażonego na patelni, posypanego delikatnie solą i czosnkiem granulowanym).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować