Niesamowicie pyszna zupa ,nasze babcie wiedziały co dobre. O tej porze smak zupy jest jeszcze bardziej wyborny ,ze względu na dużą dostępność młodych warzyw.
40 min
Składniki:
1/2 główki kapusty średniej wielkości
kilka młodych marchewek
2 pietruszki
mały seler
2 cebule
30 g masła
2 duże pomidory
4 ziemniaki
200 g śmietany 18%
20 g mąki
natka pietruszki
sól ,pieprz
Zupa "pachlopka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Posiekaną cebulę szklimy na maśle w garnku ,dodajemy drobno pokrojoną kapustę ,podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.
Oddzielnie gotujemy jarzyny i ziemniaki pokrojone w kostkę ,pokrojone pomidory i gotujemy do miękkości warzyw ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wkładamy kapustę ,zaprawiamy śmietaną rozrobioną z mąką ,zagotowujemy. Na koniec mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Komentarze