rozgrzewa i syci-zupa ogórkowa na bazie bulionu warzywnego z podsmazanymi ogórkami koszonymi to danie idealne na chłodny dzien:)
35 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
około 40 dag kiszonych ogórków
kilka sztuk ziemniaków
1 mała czerwona cebula
kawałek pora
3 szklanki bulionu warzywnego
3-4 łyzki smietany gęstej do zup
1 łyzeczka suszonego koperku
oliwa z oliwek do podsmazenia ogórków i cebuly
sok z jednej cytryny
sól
pieprz
szczypta chili
lubczyk do smaku
Lekka zupa ogórkowa z porem i z cytrynowym posmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W garnku zagotowac bulion warzywny . Ziemniaki obrac , pokroic w kostkę. Wrzucic do bulionu i gotowac az zmiękną.
2. Cebule i pora pokroic drobniej .Zeszklic na oliwie.
Ogórki kiszone zetrzec na tarce o grubych oczkach.Podsmazyc je na patelni na niewielkiej ilosci masła .
Ogórki i cebule oraz pora wymieszac.
3. Do bulionu z ziemniakami dodac cebule , pora i podsmazone ogórki kiszone.Chwile pogotowac , dodac sok z połowy cytryny i śmietane zahartowana z odrobina wywaru, przyprawic do smaku .
Smacznego:)
Komentarze