Zupa neapolitańska z selerem naciowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Smaczna zupa przygotowana na wywarze drobiowym, z dodatkiem drobnego makaronu oraz żółtego sera, dzięki czemu jest gęsta i bardzo pożywna.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    kilka ziarenek pieprzu
    150 gram pietruszki
    200 gram rzodkwi białej
    150 gram selera korzeniowego
    300 gram marchewki
    5 łodyg selera naciowego
    150 gram makaronu muszelki
    250 gram sera gouda
    200 gram śmietany 18%
    gałka muszkatołowa
    papryka ostra
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa neapolitańska z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz kilka ziarenek pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować około 40 minut.

    Pietruszkę, rzodkiew, marchew, seler naciowy oraz korzeniowy pokroić w kostkę. Dodać warzywa do wywaru i gotować 10 minut. Dodać makaron i gotować jeszcze 5 minut.

    Dodać śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, by zupa się nie gotowała i dodać ser żółty starty na tarce o małych oczkach. Mieszać do momentu, aż ser się rozpuści.

    Przyprawić zupę do smaku gałką muszkatołową, ostrą papryką oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gouda Śmietana Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować