zupa neapolitańska

4.5 (176 ocen)

  • 30 min

Danie z kuchni włoskiej. Zupa jest bardzo sycąca, błyskawiczna w przygotowaniu, tania i w moim wydaniu...bezmięsna :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
    150 gramów serka topionego śmietankowego
    1 duży por (biała i kawałek zielonej części)
    2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
    2 małe marchewki
    pęczek zielonej pietruszki
    sól, pieprz (optymalnie biały)
    6 kromek chleba tostowego
    1 kopiasta łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa neapolitańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotować, wrzucić marchewki starte na dużych oczkach, gotować przez 10 minut.
    Serek pokroić w kosteczkę, wrzucić do zupy, podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia serka.
    Pora pokroić w talarki, podsmażyć na łyżce masła przez 5 minut, dodać do zupy. Całość doprawić. Gaz wyłączyć, po paru minutach dodać śmietanę, wymieszać.

    Chleb tostowy pokroić w kostkę, usmażyć na złoto na maśle.

    Zupę podawać z grzankami i posiekaną zieloną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować