Nie potrafię opisać smaku zupy, której przepis pochodzi wprost z mojej głowy.. Jest po prostu pyszna, aromatyczna i o nieskazitelnie delikatnym, a za razem delikatnie ostrym smaku i zapachu ziół..
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
WARZYWA:
- papryka świeża lub pomidory: 3 sztuki
- pomidory sparzone: 3 sztuki
- por (zielona część): 1 sztuka
- cebula, posiekana: 2 sztuki
- czosnek rozgnieciony (ząbek): 2 ząbki
- bakłażan pokrojony w kostkę: 1 sztuka
- bazylia liście świeże: 1 pęczek
- śmietana 12%: 1 opakowanie
Zupa-krem z grillowanych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wszystkie składniki (oprócz czosnku) pokroić dowolnie i grillować na patelni grillowej przez 20 min do lekkiego zrumienienia (warzywa nie mogą się przypalić, bo zupa będzie miała gorzki smak!). Warzywa przełożyć do wysokiego naczynia, zmiksować blenderem, dodać świeże listki bazylii, przeciśnięty czosnek, świeżo zmielony pieprz, sól do smaku, odrobinę cynamonu i 2 goździki. Przełożyć wszystko do garnka i zagotować. Gotować jeszcze przez 5 min, rozlać na talerze i udekorować kleksem śmietany i listkami bazylii. Smacznego :)
Komentarze