Zupa krem z fioletowej marchwi

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Zupa jest naprawdę rewelacyjna. Fioletowa marchew przodowała przed popularną pomarańczową marchewką i była uprawiana już w czasach starożytnych. W smaku nie ma praktycznie różnicy, ale za to zawartość składników odżywczych w obu odmianach jest różna. Fioletowa marchew zawiera o 40% karotenu więcej niż pomarańczowa. Posiada również więcej przeciwutleniaczy, witaminy B, E, H, K, PP. Swój fioletowy kolor zawdzięcza antocyjanom, które są polecane osobom z cukrzycą oraz posiadają działanie przeciwzapalne.

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 500 ml wody/bulionu
    300g fioletowej marchwi
    100g ziemniaków
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    1 łyżka domowej vegety (w przypadku kiedy używamy wody)
    2 listki laurowe (w przypadku kiedy używamy wody)
    2 ziarna ziela angielskiego (w przypadku kiedy używamy wody)
    1 szczypta tymianku (solidna)
    1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna)
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    100 ml mleka 3/2% lub śmietanki
    Opcjonalnie:
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa marchewkowa

Zupa krem z fioletowej marchwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    (Uwaga! Fioletowa marchew mocno barwi, więc warto obierać i kroić ją w rękawiczkach.)
    W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i pozostałe warzywa.
    Całość podsmażyć dodatkowe 3-4 minuty i zalać bulionem/wodą.
    (W przypadku wody dodać domową vegetę, listki laurowe oraz ziele angielskie.)
    Zupę gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.
    (Potrwa to około 25-30 minut.)
    Na koniec dolać mleko/śmietankę, wszystko zblendować na kremową konsystencję oraz doprawić do smaku.
    (Jeśli zupa jest za gęsta można dolać odrobinę wody/bulionu.)
    Gotową zupę przelać do miseczek i opcjonalnie posypać natką pietruszki.
    (Ja dodatkowo dodałam kawałki kurczaka, na którym gotował się bulion.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować