Zupa krem z marchwi z curry

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gęsta i kremowa zupa z marchwi z dodatkiem ziemniaków i curry

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -700 g marchwi
    -200 g ziemniaków
    -1 cebula
    -700 ml bulionu
    -500 ml pełnotłustego mleka
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -1/2 łyżeczki curry
    -60 g parmezanu (tartego lub pokrojonego w wiórki)
    -natka pietruszki
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa krem z marchwi z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w podobnej wielkości kawałki. Cebulę obrać i posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i marchew i poddusić razem 1-2 minuty, mieszając. Całość zalać bulionem. Dodać mleko, curry i gotować około 30 minut.
    Gdy warzywa będą już miękkie - całość zmiksować. Doprawić soląi pieprzem. Podawać posypane parmezanem i natką pietruszki.

Porady

Można także wykończyć kleksem gęstej śmietany lub mleczka kokosowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Marchewka Parmezan Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować