Gęsta i kremowa zupa z marchwi z dodatkiem ziemniaków i curry
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-700 g marchwi
-200 g ziemniaków
-1 cebula
-700 ml bulionu
-500 ml pełnotłustego mleka
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1/2 łyżeczki curry
-60 g parmezanu (tartego lub pokrojonego w wiórki)
-natka pietruszki
-sól, pieprz
Zupa krem z marchwi z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w podobnej wielkości kawałki. Cebulę obrać i posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i marchew i poddusić razem 1-2 minuty, mieszając. Całość zalać bulionem. Dodać mleko, curry i gotować około 30 minut.
Gdy warzywa będą już miękkie - całość zmiksować. Doprawić soląi pieprzem. Podawać posypane parmezanem i natką pietruszki.
Porady
Można także wykończyć kleksem gęstej śmietany lub mleczka kokosowego.
Komentarze