Zupa krem z fasoli

0 (0 ocen)

  • 13 godz.

Jeżeli do tej pory zupa fasolowa nie kojarzyła Wam się zbyt dobrze, to gwarantuję, że po dzisiejszej zupełnie zmienicie zdanie. Pomimo tego, że w wersji kremu, jest bardzo męska w smaku – zawiera fasolę, ziemniaki, podsmażoną cebulę i boczek. To właśnie tą zupą udało mi się przekonać mojego Męża do

  • 13 godz.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    – 150 g fasoli piękny Jaś
    – 300 g (2 sztuki) ziemniaków
    – 100 g boczku (wędzonego parzonego)
    – 200 g (1 duża sztuka) cebuli
    – 0,5 l bulionu
    – 0,25 l (1 szklanka) mleka
    – gałka muszkatołowa
    – sól i pieprz
    Dodatkowo:
    – natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin.
  • 2. Zmienić wodę, posolić i gotować przez 30 minut. W międzyczasie odszumować. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę (2 x 2 cm), dodać do fasoli i gotować przez 15 minut.
  • 3. W międzyczasie pokroić boczek w drobną kostkę, wrzucić na suchą patelnię i podsmażyć aż się zarumieni. Przełożyć do miseczki, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra.
  • 4. Ugotowaną fasolę i ziemniaki odcedzić, dodać cebulę, bulion i mleko i całość zmiksować na gładką masę. Podgrzać na niewielkim ogniu (uwaga, fasola lubi się przypalać), dodać dużą szczyptę gałki muszkatołowej i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 5. Podawać z posiekaną natką pietruszki i przyrumienionymi kawałkami boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Fasola Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować