Krem z pieczonej dyni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wraz z pierwszym spadającym liściem nabieram ochoty na zupy. Dzisiejsza powstała z warzyw pieczonych z rozmarynem, które wrzuciłam do piekarnika przy okazji pieczenia mięsa na obiad. Bardzo prosta w przygotowaniu i idealna na pierwsze chłodne dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    – 1 kg dyni (waga przed obraniem)
    – 250 g ziemniaków (3 sztuki)
    – 200 g cebuli (1 duża sztuka)
    – 3 ząbki czosnku
    – 3 łyżki oliwy
    – 1 łyżka suszonego rozmarynu
    – 750 ml bulionu (lub wody)
    – 175 ml (mała puszka) mleczka kokosowego
    – sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić na kawałki o boku 2-3 cm. Umieścić w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia ciasta, zalać oliwą i posypać rozmarynem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Jeżeli po tym czasie warzywa nie będą miękkie, to można zostawić je w wyłączonym piekarniku na dodatkowe pół godziny.
  • 2. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem lub wodą i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Zagotować, dodać mleczko kokosowe i przyprawić do smaku.
  • 3. Można podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dynia Ziemniaki Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować