Pavlova z owocami lasu

  • wyświetlono: 580 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wyjątkowa, piętrowa Pavlova, przełożoną bitą śmietaną, słodko-kwaśnym kremem porzeczkowym i dużą ilością owoców lasu. Beza jest słodka, chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku. Świetnie komponuje się z kwaskowymi owocami i kremem.

Gotuj z Kasią
  • 240min

Składniki

Składniki na bezę:
- 4 białka
- szczypta soli
- 250 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na krem:
- 100 g czerwonych porzeczek
- 80 g cukru
- 40 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 500 g owoców (maliny, jeżyny, jagody, borówki, truskawki, poziomki, porzeczki)

Sposób przygotowania przepisu:

Pavlova z owocami lasu

  • 1. Białka zmiksować z odrobiną soli na sztywną masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce cukier puder, następnie mąkę i sok z cytryny. Powstanie gęsta, błyszcząca masa.
  • 2. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, a następnie narysować na nim ołówkiem dwa okręgi (moje były odrysowane od talerzy o średnicach 15 i 19 cm). Wypełnić je białkową masą, z której uformować łyżką lub łopatką dwa płaskie pagórki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 150. Piec przez godzinę (a jeżeli lubicie bardziej suche bezy, to należy czas pieczenia wydłużyć o 15 minut). Wystudzić w leciutko uchylonym piekarniku przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. W tym czasie beza może popękać, opaść, a nawet zapaść się, jednak większość tych mankamentów zostanie zakrytych przez dodatki.
  • 3. Wszystkie składniki na krem umieścić w naczyniu z grubszym dnem lub na patelni i podgrzać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotować przez 10-15 minut, aż owoce zaczną się rozpadać, następnie jeszcze gorące zmiksować blenderem i przełożyć do słoiczka.
    Po wystudzeniu krem jest dosyć gęsty, jednak wystarczy go odrobinę podgrzać, aby zrobił się płynny.
  • 4. Większą bezę przełożyć delikatnie na paterę lub talerz. Bitą śmietanę ubić na sztywno i połowę wyłożyć na dolną część Pavlovej. Polać połową kremu porzeczkowego i wyłożyć połowę owoców. Następnie na wierzch położyć mniejszą bezę i postąpić tak samo z resztą dodatków. Przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakilatotortTruskawkibezaMalinyporzeczkijeżynyciasto z owocamipavlovapoziomkiporzeczkowy curdbeza z owocami lata

Komentarze

Podobne przepisy

pavlova

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Madame Anna Pavlova z owocami i piankami

Ponoć pierwszy raz ten australijski...

Beza pavlova

Dodane przez: nataliacapiga

lekka beza pavlova z owocami

Beza pavlova-jeden z moich ulubionych...

Czekoladowa mini Pavlova z owocami lata.

Dodane przez: PolskaGotuje

Czekoladowa mini Pavlova z owocami lata.

Istna rozpusta. Inaczej nie da...

Tort Pavlova z mango

Dodane przez: Kuchnia Marty

Tort Pavlova z mango

Tort Pavlova z mango to pyszna...

"Czarny las" z truskawkami

Dodane przez: Iwusia

"Czarny las" z truskawkami

Kto powiedział że muszą być wiśnie...

beza

Dodane przez: dusiowa

Beza Pavlova z granatem

Piękna beza Pavlova z granatem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE