Zupa z młodej fasoli (fasolowa)

4.44 (167 ocen)

  • 60 min

Póki jest sezon na młodą fasolkę - u mnie obowiązkowo musi być zupa fasolowa. Przeważnie robię ją w lżejszej wersji - bez zasmażki i śmietany, na żeberkach, bądź kościach schabowych. Jest bardzo syta, więc z powodzeniem może zastąpić obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • mięso na wywar (użyłam kości schabowych, ale idealnie nadadzą się - wędzone)
    1,5-2 szklanki młodej fasoli typu "Jaś"
    3-4 ziemniaki
    1 marchewka (duża)
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1-2 łyżki majeranku
    domowa "vegeta"
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    olej do podsmażenia cebuli
Wystaw ocenę:

4.44 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z młodej fasoli (fasolowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso na wywar zagotować i po wytworzeniu się pianki, wszytko zlać, opłukać i ponownie włożyć do garnka.
  • 2. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę domowej przyprawy typu "vegeta".
    Podgotować z 20 minut i wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera).
  • 3. W międzyczasie cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju przełożyć do gotującej się zupy.
    Gotować do miękkości wszystkich składników.
  • 4. Na koniec doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  • 5. Zupę można zagęścić zasmażką.
    Na patelni rozpuścić masło (lub olej) i energicznie mieszają dodać mąkę (proporcje 1:1).
    Smażyć na złoty kolor.
    (Na zdjęciu jest bez zasmażki.)

Porady

Zupę można zabielić śmietaną lub zagęścić zasmażką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować