Zupa-krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę w talarki. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w dużą kostkę. Do gotującego się bulionu dodać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej, dodać dynię, obsmażyć z każdej strony, zalać do połowy bulionem i dusić pod przykryciem (ok. 10-15minut). Miękką dynię dodać do garnka z bulionem, zmiksować wszystko, dodać imbir, skórkę pomarańczy, doprawić do smaku i jeszcze raz zagotować.
Podawać z kleksem śmietany i grzankami.
Porady
Jeśli wykorzystujemy pure z dyni - dodajemy go do zmiksowanych warzyw, mieszamy i zagotowujemy jeszcze raz, doprawiamy do smaku.
Komentarze