Zupa-krem z dyni

4.5 (167 ocen)

  • 30 min

smaczny krem z dyni

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g dyni lub pure z dyni
    1 duży ziemniak
    1 marchewka
    1 korzeń pietruszki
    1,5 litra bulionu drobiowego
    3 łyżki oleju/oliwy
    szczypta imbiru
    sól, pieprz
    1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
    100 ml śmietany
    grzanki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni

Zupa-krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę w talarki. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w dużą kostkę. Do gotującego się bulionu dodać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej, dodać dynię, obsmażyć z każdej strony, zalać do połowy bulionem i dusić pod przykryciem (ok. 10-15minut). Miękką dynię dodać do garnka z bulionem, zmiksować wszystko, dodać imbir, skórkę pomarańczy, doprawić do smaku i jeszcze raz zagotować.
    Podawać z kleksem śmietany i grzankami.

Porady

Jeśli wykorzystujemy pure z dyni - dodajemy go do zmiksowanych warzyw, mieszamy i zagotowujemy jeszcze raz, doprawiamy do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować