Zupa- krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 45 min

Idealnie kremowa, lekko pikantna, bardzo rozgrzewająca, w sam raz na chłodne, jesienne dni.

  • 45 min

Składniki:

  • - około 600-700 gram miąższu dyni
    - litr bulionu drobiowego lub drobiowo- warzywnego
    - 2-3 marchewki
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 cebula
    - śmietana 18%
    - groszek ptysiowy lub grzanki
    - sól
    - pieprz
    - liść laurowy
    - 2-3 ziarna ziela angielskiego
    - imbir mielony
    - pieprz cayenne
    - papryka ostra i słodka w proszku
    - odrobina masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa- krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy, wyjmujemy miękki włóknisty miąższ wraz z pestkami. Pozostawiamy jedynie twardy miąższ, którego obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w kawałki. W garnku roztapiamy masło, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy pokrojoną marchewkę, smażymy około 3 minuty. Dodajemy pokrojoną dynię. Smażymy około 3 minuty. Po tym czasie zalewamy wszystko litrem gorącego bulionu. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, imbir mielony, papryki w proszku. Gotujemy do miękkości. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, zdejmujemy z ognia, usuwamy ziarna ziela angielskiego oraz liść i blendujemy na gładki krem. Gotujemy jeszcze chwilę, ewentualnie doprawiamy. Podajemy udekorowane łyżką kwaśnej śmietany, posypujemy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu oraz posypujemy wierzch groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować