Zupa- krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy, wyjmujemy miękki włóknisty miąższ wraz z pestkami. Pozostawiamy jedynie twardy miąższ, którego obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w kawałki. W garnku roztapiamy masło, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy pokrojoną marchewkę, smażymy około 3 minuty. Dodajemy pokrojoną dynię. Smażymy około 3 minuty. Po tym czasie zalewamy wszystko litrem gorącego bulionu. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, imbir mielony, papryki w proszku. Gotujemy do miękkości. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, zdejmujemy z ognia, usuwamy ziarna ziela angielskiego oraz liść i blendujemy na gładki krem. Gotujemy jeszcze chwilę, ewentualnie doprawiamy. Podajemy udekorowane łyżką kwaśnej śmietany, posypujemy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu oraz posypujemy wierzch groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego.
Komentarze