Zupa krem warzywny z żółtą cukinią

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Cukinię żółtą od zwykłej cukinii odróżnia przede wszystkim delikatniejszy smak i cieńsza skórka, dzięki której szybciej się ją gotuje. Jej intensywnie żółty kolor dodaje potrawom kolorytu. Cukinię można przygotować na wiele sposobów, jest bardzo uniwersalna. Ja polecam zupę krem - jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Ma delikatną, jedwabistą konsystencję, jest pyszny i pożywny.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 cukinia
    4-5 ziemniaków
    1-2 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    2-3 ząbki czosnku
    1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
    olej
    zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem Zupa jarzynowa

Zupa krem warzywny z żółtą cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać i pokroić w kostkę.
    Cukinię umyć i pokroić w półplasterki.
    Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na min przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać cukinię i smażyć kilka minut, do czasu, aż się zrumieni i zmięknie.
    Wszystkie warzywa dodać do bulionu. Zagotować. Gotować do miękkości warzyw, po czym zupę zmiksować na krem. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (np. zioła prowansalskie, tymianek i rozmaryn, oregano czy bazylię).
    Zupę podawać z groszkiem ptysiowym oraz posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować