ZUPA - KREM CEBULOWO - PIECZARKOWY

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Rozgrzewająca, aromatyczna i syta zupa-krem. Podajemy z grzankami z bułki, groszkiem ptysiowym lub drożdżowymi słonymi ciasteczkami.

  • 60 min

Składniki:

  • - 20 dkg pieczarek
    - 2 średnie cebule
    - 2 dkg masła
    - 2 łyżki mąki
    - łyżka oleju rzepakowego
    - łyżka posiekanej natki pietruszki
    - 1 kostka rosołowa grzybowa
    - sól, pieprz ziołowy, (jeżeli ktoś lubi : kminek mielony, imbir, starta gałka muszkatołowa)
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - krem cebulowo - pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa - krem cebulowo - pieczarkowa 1. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na cienkie paski, udusić na maśle.
    Odłożyć 2 łyżki na tależyk
  • Zupa - krem cebulowo - pieczarkowa 2. Następnie grzyby zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
    Przełożyć do miseczki.
  • Zupa - krem cebulowo - pieczarkowa 3. Cebule drobno pokroić, podsmażyć na oleju.
  • Zupa - krem cebulowo - pieczarkowa 4. Przełożyć do garnka, zalać 2 - 3 szklankami wody, dodać kostkę grzybową i przyprawy. Gotować, aż cebula będzie miękka.
    Zmiksować ją z wywarem i zagęszczonymi grzybami z miseczki.
    Dodać odłożone na talerzyk uduszone grzyby.
    Podgrzać, ewentualnie jeszcze przyprawić do smaku, posypać natką pietruszki.
  • Zupa - krem cebulowo - pieczarkowa 5. Podawać zupę-krem posypaną natką pietruszki, z grzankami, groszkiem ptysiowym lub słonymi ciasteczkami drożdżowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować