500 g buraków
500 g pomidorów
1-2 ząbków czosnku
0,5 łyżeczki tymianek
1 cebula
2 łyżki oliwa z oliwek
500-600 ml bulionu z kurczaka / lub warzywnego
1-2 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki soli
pieprz mielony
150 g sera feta
Zupa-krem z buraka i pomidora z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory przekrój na pół i wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posyp tymiankiem i tartym czosnkiem. Polej 1 łyżką oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku w temp. 180-190 stopni przez 25-30 minut. Upieczone pomidory przetrzyj przez sitko.
2.Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni na łyżce oliwy. Do garnka włóż przetarte pomidory, burak pokrojony w kostkę i podsmażoną cebulę. Zalej bulionem. Dopraw pieprzem i solą. Dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut (do ugotowania się buraka). Zupę zmiksuj blenderem. Podawaj z serem feta i grzankami.
Komentarze