Zupa-krem z buraka i pomidora z fetą

4.49 (174 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i zdrowa zupa.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g buraków
    500 g pomidorów
    1-2 ząbków czosnku
    0,5 łyżeczki tymianek
    1 cebula
    2 łyżki oliwa z oliwek
    500-600 ml bulionu z kurczaka / lub warzywnego
    1-2 łyżeczki cukru
    1-2 łyżeczki soli
    pieprz mielony
    150 g sera feta
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa-krem z buraka i pomidora z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory przekrój na pół i wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posyp tymiankiem i tartym czosnkiem. Polej 1 łyżką oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku w temp. 180-190 stopni przez 25-30 minut. Upieczone pomidory przetrzyj przez sitko.
  • Zupa-krem burak-pomidor z fetą 2. Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni na łyżce oliwy. Do garnka włóż przetarte pomidory, burak pokrojony w kostkę i podsmażoną cebulę. Zalej bulionem. Dopraw pieprzem i solą. Dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut (do ugotowania się buraka). Zupę zmiksuj blenderem. Podawaj z serem feta i grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować