Zupa kalafiorowa po belwedersku

5 (154 ocen)

  • 25 min

Ta warzywna zupa jest bardzo kremowa i lekka, delikatna w smaku. Świetnie smakuję podana ze świeżym pieczywem.

  • 25 min

Składniki:

  • • 600g kalafiora,
    • 200g pieczarek,
    • 4 szklanki bulionu warzywnego,
    • 2 szklanki mleka,
    • 2 żółtka,
    • 1-2 łyżki soku z cytryny,
    • 2 płaskie łyżki mąki,
    • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki,
    • Masło do smażenia,
    • Sól,
    • Pieprz,
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa po belwedersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa kalafiorowa po belwedersku 1. Kalafiora płuczemy, osuszamy i dzielimy na małe różyczki.
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku 2. Umieszczamy go w garnku, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku 3. W tym czasie umyte pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy pieczarki na rumiano.
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku 4. Mleko zagotowujemy. Gdy kalafior będzie prawie miękki dodajemy do niego podsmażone pieczarki i wrzące mleko, chwilę gotujemy.
    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Zasmażkę łączymy z zupą.
  • Zupa kalafiorowa po belwedersku 5. Żółtka roztrzepujemy z natką pietruszki. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, aby je zahartować. Żółtka wlewamy do zupy i mieszamy (zupy nie można już zagotować!). Po chwili zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
    Zupę podajemy samą bądź z pieczywem.
    Smacznego :)

Porady

1) Zupę można również zmiksować na krem. Proponuję ją wówczas podać z grzankami bądź groszkiem ptysiowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować