Zupa kalafiorowa po belwedersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora płuczemy, osuszamy i dzielimy na małe różyczki.
2.Umieszczamy go w garnku, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
3.W tym czasie umyte pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy pieczarki na rumiano.
4.Mleko zagotowujemy. Gdy kalafior będzie prawie miękki dodajemy do niego podsmażone pieczarki i wrzące mleko, chwilę gotujemy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Zasmażkę łączymy z zupą.
5.Żółtka roztrzepujemy z natką pietruszki. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, aby je zahartować. Żółtka wlewamy do zupy i mieszamy (zupy nie można już zagotować!). Po chwili zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Zupę podajemy samą bądź z pieczywem.
Smacznego :)
Porady
1) Zupę można również zmiksować na krem. Proponuję ją wówczas podać z grzankami bądź groszkiem ptysiowym.
Komentarze