Zupa kalafiorowa na żurku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo nie lubię robić przepisów z książek, czasopism czy z neta. Zawsze czegoś nie doczytam, a i tak zrobię po swojemu. Dlatego kocham eksperymenty w kuchni. Oczywiście kultowe dania mam opanowane, tradycję lubię, choć czasami od niej też odbiegam. Bo najważniejsze w tym wszystkim jest włożenie w potrawę swojego serca. Oczywiście zupa kalafiorowa musiała doczekać się mojej interpretacji.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mały kalafior

    2 duże ziemniaki

    2 marchewki

    250 g boczku wędzonego

    3 liście laurowe

    2 ziarna ziela angielskiego

    1,5 łyżki kaszy gryczanej niepalonej

    500 ml bulionu warzywnego

    500 ml żuru

    sól, pieprz

    świeży majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa na żurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa kalafiorowa na żurku 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

    Marchewki kroimy w talarki lub kostkę (jak lubicie).

    Boczek w kostkę.

    Kalafior dzielimy na większe różyczki.



    Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy warzywa z boczkiem, kaszę, liście i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem. Zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy kalafior i zakwas. Gotujemy do momentu, kiedy kalafior zacznie robić się miękki.

    Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować