Zupa jesienna z podgrzybkami na żeberkach

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To już ostatnia potrawa ze świeżymi grzybami, nie sposób jej nie zrobić, a podgrzybki są bardzo aromatyczne i w miarę zwarte, bardzo lubię :) W swojej wersji dodałam oczywiście śmietanę 30%, sporo natki pietruszki i jako zagęszczacz makaron w kształcie ryżu.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g pokrojonych żeberek
    2 średnie ziemniaki + cała włoszczyzna + większa pokrojona w piórka cebula
    ok. 400g podgrzybków
    200 ml śmietany 30%
    sól, pieprz świeżo mielony, posiekany świeży koperek
    1/2 szklanki makaronu riso
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Zupa jesienna z podgrzybkami na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalać zimną wodą, osolić i gotować prawie miękkości.
    Dodawać po kolei pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę i ziemniaki, w całości wrzucić pietruszkę i seler.
    Następnie dodać główny składnik, czyli grzyby pokrojone na kawałki.
    Jak wszystko będzie miękkie dodać śmietanę, posiekany koperek i pieprz mielony.

Porady

Taką zupkę można zrobić na kurczaku czy skrzydełkach, ewentualnie na maśle też jest bardzo smaczna :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować