Sezon na młode warzywa w pełni . Dziś proponuję pyszną zupę z warzyw które zerwałam w swoim ogródku. Pyszna i lekka zupka pachnąca lubczykiem.
20 min
Dla 5 osób
Składniki:
1 udka z kurczaka
400 g młodych ziemniaków
3 marchewki
1 szklankę groszku cukrowego
2 garści fasolki szparagowej
1 mały kalafior
Po 2 małe gałązki lubczyku ,selera i pora
0,5 pęczka pietruszki
Sól pieprz do smaku
Zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udko opłukaj, włóż do garnka zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj około 15 minut.
Ziemniaki, obierz pokrój w kostkę, marchew w pół plasterki, fasolkę podziel na mniejsze kawałki. Kalafior podziel na różyczki.Warzywa dodaj do garnka razem z groszkiem.
Selera, pora , pietruszkę i lubczyk pokrój dodaj do zupy dopraw solą i pieprzem
Gotuj około 30 minut. Wierzch posyp natką pietruszki. Jeśli chcesz możesz zabielić zupę śmietaną.
Moja rodzina woli jednak zupę jarzynową bez zabielania. I pyszna zdrowa zupka gotowa.
Komentarze