Zupa jagodowa z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wysypaną na stolnicę mąkę mąkę mieszam z solą. Dodaję jajka i zagniatam ciasto w kulę.
Zagniecione ciasto wkładam do woreczka foliowego i odkładam na pół godziny (żeby popracował gluten).
Następnie krótko zagniatam ciasto i wałkuję placek, który podsuszam na kuchennej ściereczce.
Podsuszony placek kroimy według uznania na nitki lub szersze kluseczki.
Makaron gotuję we wrzącej posolonej wodzie 5 minut.
Odcedzam na durszlaku.
2.Przebrane i umyte jagody umieszczam w garnku, wlewam wodę i wsypuję przyprawy. Doprowadzam do zagotowania, krótko gotuję
(około 1 minutę). Zupę doprawiam do smaku miodem.
Do talerzy z porcjami makaronu wlewam zupę i dekoruję jadalnymi kwiatami.
Komentarze