Zupa jagodowa z domowym makaronem

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa z czarnych leśnych jagód z domowymi kluskami.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Domowy makaron:
    szklanka mąki krupczatki
    2-3 jajka (zależy od wielkości jajek i suchości mąki)
    szczypta soli

    Składniki zupy:
    2 litry czarnych jagód
    1 szklanka wody
    miód naturalny do smaku (u mnie leśny)
    1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    szczypta soli morskiej

    Kwiaty jadalne do dekoracji:
    malwy
    floksy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa owocowa

Zupa jagodowa z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Wysypaną na stolnicę mąkę mąkę mieszam z solą. Dodaję jajka i zagniatam ciasto w kulę.
    Zagniecione ciasto wkładam do woreczka foliowego i odkładam na pół godziny (żeby popracował gluten).
    Następnie krótko zagniatam ciasto i wałkuję placek, który podsuszam na kuchennej ściereczce.
    Podsuszony placek kroimy według uznania na nitki lub szersze kluseczki.
    Makaron gotuję we wrzącej posolonej wodzie 5 minut.
    Odcedzam na durszlaku.
  • zupa 2. Przebrane i umyte jagody umieszczam w garnku, wlewam wodę i wsypuję przyprawy. Doprowadzam do zagotowania, krótko gotuję
    (około 1 minutę). Zupę doprawiam do smaku miodem.
    Do talerzy z porcjami makaronu wlewam zupę i dekoruję jadalnymi kwiatami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować