Zupa ziemniaczana z domowym makaronem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesienią potrzebujemy bardziej sycących i rozgrzewających obiadów. Doskonałym rozwiązaniem są zupy. Moją propozycją jest bardzo prosta i smaczna zupa ziemniaczana z domowym, własnoręcznie zrobionym makaronem. Może i będzie szybciej gdy kupimy gotowy makaron, ale zapewniam, że od czasu do czasu warto się pokusić i zrobić taki domowy. Zupkę bardzo Wam polecam. Zapraszam :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na zupę:
    1 duża marchewka
    1 duża pietruszka
    5 dużych ziemniaków
    1 mała cebula
    250 ml śmietany 18 %
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    natka pietruszki według uznania
    koperek według uznania
    1 łyżka masła
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Na makaron:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    3 małe jajka

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 łyżka oleju
    gorąca woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bezy

Zupa ziemniaczana z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w cienkie długie paski.
    Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.
  • 2. 2. Zupa: Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w większą, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy pozostałe warzywa i jeszcze chwilę przesmażamy, następnie wlewamy gorącej wody i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, do śmietany można wlać kilka łyżek gorącej zupy, wtedy śmietana w zupie nam się nie z warzy. Zupę zagotowujemy przyprawiając do smaku solą i pieprzem, dodajemy również koperek i natkę pietruszki.
  • 3. Na talerze nakładamy porcje zupy i makaronu. Podajemy i smacznego życzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować