Zupa jagodowa

4.49 (188 ocen)

  • 30 min

Kremowa zupa jagodowa jest dobrym daniem na kolacje czy podwieczorek jako słodka przekąska. Świetna na jesienne i zimowe wieczory.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 litr wody
    30 dag jagód
    cukier i cynamon do smaku
    3 łyżki gęstej śmietany
    makaron - ilość wg uznania
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Desery

Zupa jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody gotujemy w wodzie jak na kompot, dobrze słodzimy wg uznania i doprawiamy trochę cynamonem. Zabielamy słodką śmietaną i zagotowujemy. W oddzielnym garnku gotujemy makaron.
    Nakładamy na talerz ugotowany makaron - ilość wg uznania i nalewamy gorącą zupę.

Porady

Jak w przepisie powyżej można zupę taką zrobić ze świeżych jagód, oczywiści ilość jagód jak i wody jest wg uznania, w zależności jak intensywna ma być zupa i ile ma jej być. Można taką zupę zrobić z mrożonych jagód jak też z jagód ze słoika. Ja latem jak mam więcej jagód to zasypuje je cukrem i jak lekko puszczą sok to wekuje w słoiki na zimę wtedy przynoszę z piwnicy słok takich jagód i go rozrabiam z wodą i zagotowuję i do tego makaron i gotowa zupa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować