Zupa z dzieciństwa mojego męża. Przepis dostałam od teściowej. Jest bardzo prosta do zrobienia. Taka zupa gości u nas na każdą wigilią i zawsze znika błyskawicznie. Jest pyszna i aromatyczna.
10 min
Dla 6 osób
Składniki:
Składniki: dla ok. 6 osób
• ok. 2,5- 3 litry wody,
• ok. 200 g grzybów suszonych (najczęściej borowiki i prawdziwki),
• ok. 200 g makaronu nitki,
• ok. 200- 250 ml śmietany 30%,
• łyżka masła,
• sól, pieprz do smaku,
Zupa grzybowa z makaronem (wigilijna) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy na noc zimną wodą, a następnie gotujemy około godziny na małym ogniu. Gdy grzyby będą już ugotowane wrzucamy makaron i gotujemy al’dente.
Na koniec dajemy śmietanę, łyżkę masła, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Smacznego!
Komentarze